Tak tenhle pokrm mne už chvíli provokuje, ten vzhled masa za syrova je neskutečný, hovězí na zelenině a víně miluji, správné maso jsem objevila v Globusu, byť ho nabízejí na polévku, a tak už mi nic nechybělo a vzhůru do dobrodružství. Pročetla jsem spoustu receptů a zvolila takovou střední cestu.
Potřebujete
- plátky hovězí kližky s morkovou kostí (původní originál je s telecím)
- mrkev
- celer
- rajčata (klidně konzervovaná)
- cibuli
- česnek
- bílé víno
- vývar
- bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list – všechno nebo něco z toho)
- a čas
Z plátků uděláte elegantní balíčky, by se při dušení maso nerozpadlo a trošku nakrojte okraje, aby se maso nekroutilo. Obalte je v mouce a rychle opečte z obou stran na oleji, pak maso vyndejte a osolte a opepřete. Do pekáčku dejte kousek másla a nechte rozvonět na drobnou nakrájenou zeleninu (rajče až na konec). Zalijte bílým vínem, odvařte přípečky a nechte ho zredukovat. Pak přidejte vývar, byinky a do základu vložte maso, aby bylo tak napůl ponořené. Přiklopit a šup do trouby na 180° tak cca na 2 hodiny (i když hovězí je vždycky sázka do loterie) a každé půlhodiny otáčet a popř. dolévat.
A pak už jen dát na talíř. V originále je doporučená příloha risoto, takže u nás bylo takové poloviční (rýže, místo vody vývar a na závěr zamíchat kousek másla a strouhaný parmazán) a nahoře gremoláda. Gremoláda je směs sekané petrželky, česneku a strouhané citrónové kůry.
A po skoro 3 hodinách v kuchyni, to dopadlo takhle – zůstala jen díra v kosti.