Díra v kosti neboli OssoBuco

Tak tenhle pokrm mne už chvíli provokuje, ten vzhled masa za syrova je neskutečný, hovězí na zelenině a víně miluji, správné maso jsem objevila v Globusu, byť ho nabízejí na polévku, a tak už mi nic nechybělo a vzhůru do dobrodružství. Pročetla jsem spoustu receptů a zvolila takovou střední cestu.

plátek kližky na ossobuco
plátek kližky na ossobuco

Potřebujete

  • plátky hovězí kližky s morkovou kostí (původní originál je s telecím)
  • mrkev
  • celer
  • rajčata (klidně konzervovaná)
  • cibuli
  • česnek
  • bílé víno
  • vývar
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list – všechno nebo něco z toho)
  • a čas

Z plátků uděláte elegantní balíčky, by se při dušení maso nerozpadlo a trošku nakrojte okraje, aby se maso nekroutilo. Obalte je v mouce a rychle opečte z obou stran na oleji, pak maso vyndejte a osolte a opepřete. Do pekáčku dejte kousek másla a nechte rozvonět na drobnou nakrájenou zeleninu (rajče až na konec). Zalijte bílým vínem, odvařte přípečky a nechte ho zredukovat. Pak přidejte vývar, byinky a do základu vložte maso, aby bylo tak napůl ponořené. Přiklopit a šup do trouby na 180° tak cca na 2 hodiny (i když hovězí je vždycky sázka do loterie) a každé půlhodiny otáčet a popř. dolévat.

A pak už jen dát na talíř. V originále je doporučená příloha risoto, takže u nás bylo takové poloviční (rýže, místo vody vývar a na závěr zamíchat kousek másla a strouhaný parmazán)  a nahoře gremoláda. Gremoláda je směs sekané petrželky, česneku a strouhané citrónové kůry.

A po skoro 3 hodinách v kuchyni, to dopadlo takhle – zůstala jen díra v kosti.

konečný výsledek
konečný výsledek