Mám ráda Anglii a vše s ní související – knihy, lidi, jídlo. I když někdo říká, že anglická kuchyně je nechutná, mě chutná 🙂
Když jsem tam byla poprvé, bydlela jsem u rodiny, která se velmi starala o to, abych z Anglie odjela o konfekční velikost větší … a já byla uchvácená (a větší o dvě velikosti). Na památku jsem si tam koupila kuchařky tradičních receptů – jsou to malé knížečky, není v nich vyobrazené jídlo (takže je vždycky tak trochu záhadou, co se vlastně uvaří či upeče), ale reprodukce fotografií a obrazů z anglického venkova …
A spolu s třeťáky jsme v učebnici narazili na anglický čaj, ne ten tekutý, k pití, ale ten o páté, čajíček a zákusíček … a slovo dalo slovo a zítra se chystáme zažít čaj o páté v deset hodin dopoledne během naší hodiny.
Tak, co na skouny potřebujeme:
- 230 g polohrubé mouky
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 120 g másla
- 60 g třtinového cukru
- 1 větší jablko, oloupané a nakrájené na kostičky (já ho radši nahrubo strouhám)
- 1 vejce
Smícháme mouku, skořici a prášek do pečiva, vetřeme máslo, vmícháme cukr, přidáme jablko a nakonec vejce. Z těsta vytvoříme 10 – 12 koulí, poklademe na plech, na který jsme před tím dali pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 25 minut.
Podáváme tak, že bochánek, který vznikne, rozkrojíme, namažeme marmeládou a dáme na to lžičku ušlehané šlehačky. Samozřejmě nezapomeneme uvařit čaj.
Fotky přidám až zítra, uvidíte, jak jsme si naservírovali ve třídě my.
A dobré byly 🙂