Slávek radil vyrazit do lesa a tak jsme šli. S komentářem, že prý už stejně nic neroste, ale když na tom trvám… Trvala jsem. Takových hub jsem už dlouho neviděla, místy jsem čekala, že odněkud vyrazí medvědi jak v Mrazíkovi a ty houby začnou sbírat! Nakonec jsem nasbírali (bez medvědů) ve dvou koš a tašku za slabé 2 hodinky. A ještě nám k tomu dokonce svítilo sluníčko.
Pak ovšem nastal problém, že s nimi taky musím někdo (překlad – já) něco udělat. Že k obědu bude „kudlanka“, o tom jsme se ani nebavili, to bylo jasné. Měla jsem nachystané k obědu maso na karbanátky, tak do nich přišla taky nějaká ta houba a byly opravdu dobré. Bedly a růžovky skončily svou pouť večer pokmínované na pánvi, podušená směs putovala v mnoha pytlíčcích do mrazáku. Ale pořád jich ještě zbýval kopec.
A tak přišlo i na zavařování. Před lety jsem jednou na dovolené ve velmi provizorních podmínkách (Leni, pamatuješ? Na Ratmíráku) zavařovala houbový salát s kečupem a moc nám chutnal, ale nikdy na něj už znovu nedošlo. Tak jsem si vypomohla strýčkem Gůglem a dala repete.
Co je třeba?
zelenina
- 1,5 kila hub – nakrájet, povařit, propláchnout
- kilo paprik – nakrájet, povařit, propláchnout
- půl kila cibule – nakrájet
nálev – vše svařit i s cibulí
- 1 l vody
- 1 dcl octa (nebo víc, dle chuti)
- 1 dcl oleje
- 10 dkg cukru
- 2 lžičky soli
- koření (pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko)
Vše smíchat a přidat celý velký kečup, našupat do skleniček (vyšlo jich 12 malých) a zavřít a zavařit (dala jsem jim 30 minut). Jak jsem tak ochutnávala – je to on! A už se na něj těšíme.