Na té ujíždím, neskutečná dobrota. Voní trošku po ohýnku a létu.
Řepy umyjete a připravíte jim mističku z alobalu. Osolíte hrubou solí, přidáte neoloupaný česnek, bylinky, zakápnete olivovým olejem a popř. balsamikem a pořádně zabalíte do alobalu, klidně dvojitého. Trouba se mezitím rozpálila aspoň na 220°C a řepy necháte podle velikosti péct minimálně hodinu, spíš ale déle. Takže nemá smysl péct 1 řepu, raději rovnou víc. Po dopečení by měly být řepy měkké na omak, pak je několikrát propíchnete špejlí, aby z nich unikla pára. Necháte vystydnout a pak čekáte na vhodný okamžik, kdy je vytáhnete.
Úplně nejraději z ní mám carpaccio. Studenou řepu oloupete a nakrájíte na tenké plátky (používám struhadlo na okurky), na talíři osolíte, opepříte, pokapete olivovým olejem a balsamikem, nebo to udělá každý dle své chutě. Na řepu přidáte hoblinky parmazánu a klidně kolem něco zeleného, nejlépe rucollu, pokud ji v ledničce máte. A nezapomenete talíř vyfotit.