Když se řeknou játra, tak si většinou všichni představí játra v hnědé omáčce ze školní jídelny. No mám to stejně, i když v naší školní jídelně jsou výborná. Ale co s nimi jiného? Zkoušel jsem už ledacos, ale tuhle úpravu mám ze všeho nejraději.
Ještě jedno upozornění – jedná se drůbeží játra. Dneska na mě kouklo jedno balení při nákupu v řetězci. Byla čerstvá, jinak bych si je nekoupil. A rovnou jsem si představil, jak si je hezky připravím. Takže v řetězci si kupte ještě slaninu, olivový olej snad doma máte. A jdeme vařit.
Doma játra opereme a pokrájíme, případně odstraníme to, co nechcete jíst – různé blány apod. Vložíme do misky, posypeme sušenou bazalkou, dneska jsem přidal ještě estragon, polijete olivovým olejem, můžete přidal vlastnoručně umletou trošku pepře. Promíchejte a nechte odpočívat v ledničce. Můžete jít sledovat film pro pamětníky, nebo zamířit do sauny, cokoliv, co je libo.
Blíží se večer a na vás přišel hlad? No máme ta játra v ledničce. Tak sem s nimi. Rozehřejeme olivový ojel na pánvi, přidáme na nudličky nakrájenou slaninku, kterou rozpečeme.
Do rozpálené pánve už vkládáte játra. Pozor, pokud nechcete po skončení vaření uklízet kuchyni víc, než je zdrávo, nejbližší okolí přikryjte utěrkou. K receptu by se mohlo přidat ještě označení – Pozor, prská. Ne kuchař, ten jen mlaská. 😀
Játra rychle osmažíte, můžete ještě přilít trochu červeného vína, které se rychle vypaří, zůstane jen jeho chuť a už solíte, pepříte, prostě dochucujete. Já dnes ještě dostal chuť na chilli.
A servírujeme – dal jsem si brambory, ale klidně to může být jen s chlebem. Kdo by vařil přílohu. Tak dobrou chuť a foukejte. Pozor, pálí. 😀