Hrášková dobrota

Tak nějak postupně se tahle polévka stala jednou z našich  nejoblíbenějších a taky je jedna z nejjednodušších.
Potřebujete na ni

  • kousek cibule či šalotku
  • konzervu hrášku
  • nějakou bramboru
  • může být vývar
  • šlehačka
  • sůl, pepř
  • kousek másla

A asi je postup úplně jasný. Na másle zpěnit cibulku, přidat konzervu hrášku (velikost podle počtu strávníků), zalijeme vývarem. S vývarem je lepší, když není, udělá případně službu i nějaká ta kostka. Přidáme na drobno nakrájené brambory, dochutíme a uvaříme do měkka. Pak projedeme mixerem. Když nemusíte úplný krém, tak se dají předem vyndat nějaké brambory a hrášek a pak vrátit nebo ji prostě nerozmixuji dohladka, a pak jí říkám „rustikální“ 🙂
Na závěr přidám šlehačku a prohřeji.
A pak přijde dokončení dle chuti a nálady, klidně každý trošku jinak

  • opražený chleba
  • majoránka
  • kousky opražené slaniny
  • česnek
  • opražená slunečnicová semínka
  • zakysanou smetanu nebo créme fraiche

Takže polévka mnoha chutí, ale vždycky výborná. Dnes na 6 talířích byly různé kombinace a nezbylo ani na jednom vůbec nic.

hrášková

1 komentář u „Hrášková dobrota

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *