Tak nějak postupně se tahle polévka stala jednou z našich nejoblíbenějších a taky je jedna z nejjednodušších.
Potřebujete na ni
- kousek cibule či šalotku
- konzervu hrášku
- nějakou bramboru
- může být vývar
- šlehačka
- sůl, pepř
- kousek másla
A asi je postup úplně jasný. Na másle zpěnit cibulku, přidat konzervu hrášku (velikost podle počtu strávníků), zalijeme vývarem. S vývarem je lepší, když není, udělá případně službu i nějaká ta kostka. Přidáme na drobno nakrájené brambory, dochutíme a uvaříme do měkka. Pak projedeme mixerem. Když nemusíte úplný krém, tak se dají předem vyndat nějaké brambory a hrášek a pak vrátit nebo ji prostě nerozmixuji dohladka, a pak jí říkám „rustikální“ 🙂
Na závěr přidám šlehačku a prohřeji.
A pak přijde dokončení dle chuti a nálady, klidně každý trošku jinak
- opražený chleba
- majoránka
- kousky opražené slaniny
- česnek
- opražená slunečnicová semínka
- zakysanou smetanu nebo créme fraiche
Takže polévka mnoha chutí, ale vždycky výborná. Dnes na 6 talířích byly různé kombinace a nezbylo ani na jednom vůbec nic.
Zkuste ještě někdy přidat lžíci nebo dvě bazalkového pesta.