Myslím, že jsem ho prodávat snad viděla poprvé, ale určitě poprvé jsem koupila. Ráno na farmářských trzích jsme mu prostě neodolala. Seznamte se – toto je mangold.
Zhruba jsem věděla, co od něj chtít, ale rychle jsem projela internet a hned ho likvidovala k obědu. Prý taky po utržení rychle vadne a můj byl zatím krásně čerstvý.
Část listů (bez červených stonků) jsem zpracovala na úplně obvyklý salát, jen jsem do něj přidala červenou cibuli. Byl trošku tužší než obyčejný listový salát nebo mladý špenát, tomu se trošku chutí podobá.
Červené stonky jsem zpracovala také. Nahradily mi obvyklé fazolky nebo třeba chřest. Stonky jsou trošku tužší, ale jíst syrové také jdou, ale nechala jsem chvilku povařit a pak jsem je hodila na pánev na máslo s plátky česneku a pak jen sůl a pepř. Kdyby byly silnější, tak je můžete oloupat podobně jako řapíkatý celer, ale tyhle nebyly potřeba.
Použila jsem je jako zajímavou přílohu k rybě (nilský okoun s tymiánem) a na talíři to byla příjemná změna. Proč nevyzkoušet něco nového, že.