Prostě BÁC

Když brambory, tak bác. Vedu občas debaty a dělám průzkumy, co všechno se pod tímhle názvem skrývá. A že možností je požehnaně. Ale ještě jsem nenarazila na nikoho, kdo tuhle naši verzi zná. Pokud mě paměť neplete a rodička má pravdu pravila, pochází tahle námi oblíbená mňamka od Domažlic.

Co je třeba na 2 bácy? (jeden se dělá špatně, důvod je patrný z první odrážky)

  • brambory zasyrova strouhané a pěkně vykapané – s množstvím je to těžké neb je mám odměřené na velikost mého cedníku o průměru 19 cm
  • sůl – akorát aby šel poprášit celý kruh cedníku
  • 8 lžic hladké mouky (pozor ty lžíce musí být kopcem)
  • 1 litr acidofilního mléka
  • sádlo na důkladné vymazání plechu a hrubá mouka na jeho vysypání (jiné mastidlo se neosvědčilo)
  • Hera – asi tak třetina kostky na potření pečeného bácu

bac1

Vykapané osolené brambory rozdělíme na cedníku na poloviny a jednu z nich šoupneme do mísy. Přidáme od všeho polovinu – 4 lžíce mouky, půl litru mléka – a pořádně promícháme. Těsto (ani husté ani úplně řídké) vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme do placky (pokud možno všude stejně vysoké, ale šupleru si na to neberu).
Totéž provedeme i s druhou polovinou surovin.

A pak začne alchymie pečení. Svoji elektrickou troubu předehřívám na 210 Celsiů. A peču 15 minut na 210 stupňů a 30 minut na 180 stupňů. Protože peču oba plechy najednou, po 15 minutách ještě přehazuju plechy v troubě z patra do patra.

Pak nastává náročná fáze, kdy je třeba použít obratnost. Já používám dvě obracečky, kterými placku podeberu a přehodím, čímž ji otočím. Má šikovnější maminka tu bác obrací nadhodem do vzduchu (to jsem radši nezkoušela). Upečenou stranu mocně potřeme rozpuštěnou Herou a dáme ještě jednou na 15 minut do trouby.

bac2

Po celkové hodině v troubě pečený bác sesuneme na vál a nožem či pizza kolečkem rozkrájíme na šestnáctiny. Znovu potřeme Herou, dáme do mísy či na talíř a předložíme strávníkům. Teplé jsou nejlepší.

Před hodinou jsem vyndala plechy z trouby. Už není. 🙂

1 komentář u „Prostě BÁC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *