Mám ráda hodiny angličtiny, které se týkají jídla. Nevím, čím to je, ale i děti, které obvykle angličtinu nemusí, jsou schopné ji v těchto jídelních hodinách zkousnout. Kdysi kdesi se v nějaké učebnici objevil recept na Shepherd´s pie. Úplně tradičně by to, myslím, mělo být s jehněčím masem, ale to by u nás doma procházelo asi ztuha, tak jsem vymyslela vodolskou variaci na tohle anglické jídlo.
Budete potřebovat:
- mleté maso
- cibuli
- olej
- koření do mletého masa (dle chuti)
- trochu hladké mouky
- zeleninu (já teď použila mrkev, ale je možné použít jakoukoli, třeba s brokolicí mám také vyzkoušeno)
- brambory
- máslo
- sůl
- pepř
Nejprve oškrábejte brambory, nakrájejte na čtvrtky a dejte vařit. Uvařte do měkka. Pak si připravte maso – cibuli nakrájejte na kostičky, krátce opečte, přidejte mleté maso, opět opečte, přidejte nakrájenou zeleninu, podlijte troškou vody a duste asi 10 minut. Pak zaprašte moukou a ještě chvilku opékejte. Nezapomeňte míchat.
Brambory ještě za tepla co nejvíce rozšťouchejte a přidejte k nim kousek másla – vytvořte něco jako hustou bramborovou kaši, ale bez mléka, jen s máslem. Másla můžete přidat podle potřeby.
Do zapékací mísy dejte vrstvu masové směsi a celou zakryjte vrstvou bramborového pyré. Pečte v troubě na cca 180°C asi dvacet minut – než se utvoří na povrchu zlatavá kůrčička.
Něco podobného jsem jednou dělala a bylo mi to zakázané zopakovat. Nevím, co bylo špatně, ale respektuji to 🙂
Zřejmě tomu chyběl ten vodolský způsob 🙂