Tarhoňa

Znáte tarhoňu? Dělala ji už moje babička a je to výborná příloha. Je to vlastně těstovina dělaná jako rýže. V originálním receptu se těsto strouhá a suší, ale používám těstovinovou rýži nebo těstovinové perličky do polévky.

Na trošce oleje jsem  nechala zesklovatět šalotku, pak jsem nechala těstovinovou rýži opražit do růžova a pak zasypala lehce mletou paprikou. Papriku jsem nechala chvíli rozvonět, ale opatrně, aby se nepřepálila. Pak jsem vše zalila vodou podobně jako rýži, jenom vody o  něco méně, a osolila a pod pokličkou se nechala udusit. Když skoro zmizí voda, tak se nechá tarhoňa stát, aby došla. A možná znáte ten babičkovský fígl s peřinami – skoro hotovu rýži či tarhoňu strčit do peřin. Je jim tam teplo, vydrží teplé a krásně dojdou.  A když přijde čas oběda, tak není třeba nic přihřívat 🙂

tarhoňa

Často se tarhoňa praží na sucho a cibule se dává až na závěr nebo taky vůbec ne, paprika někdy ano, někdy ne. Variant je mnoho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *