Kachní prsa
Kůži na prsou naříznu, vetřu bylinky (dnes tymián, saturejka, chili paprička) s trochou oleje, popř. nějaké grilovací koření (ale toho pomálu) a nechám marinovat a klidně přes noc, ale prsa by se z ledničky měla vytáhnout aspoň dvě hodiny před přípravou, aby získala pokojovou teplotu a dobře a rychle se dělala. Před vlastní přípravou dosolím hrubou solí.
Zapnu troubu a nechám rozehřát na 120 – 140°, pak rozpálím pánev, oleje většinou netřeba) a vrhnu na ní prsa kůží dolů a nechám dělat do křupava (zhruba 5 minut), pak obrátím, přikryji vyždímaným pečícím papírem a zatížím hrncem (dnes jsem použila hrnec s polívkou). Prsa nechám udělat i z druhé strany. Vychytávka s přikrytím papírem je geniální, maso se nedusí, nikam nic neprská, hrnec není špinavý a pochází od Jamieho. Když je maso opečené, dám ho na pekáčku do trouby dodělat, znovu ho přikryji papírem z pánve. Dělá se podle toho, jak rádi růžové maso máte, vyzkoušejte cca 20 minut na 120°C a uvidíte. Pak ho vytáhnu z trouby a nechám chvíli odpočívat. Během té doby se přesně dodělá omáčka a uvaří pasta.
Omáčka
Jídlo chce trošku šťávy, určitě nějakou najdete pod masem, až ho vytáhnete z trouby, ale nečekejte, že v ní bude maso plavat. Dělám ještě ostrou brusinkovou omáčku. Do pánve s výpekem naliji trochu červeného vína a nechám přejít varem a vše na pánvi odvařit, pak přidám pár lžic brusinek (málo sladkých) a lžičku feferonkové pasty. Na závěr pak dochutím ještě vypečenou šťávou z trouby.
Těstoviny
Pasta mi přijde jako vhodný doplněk, maso je dost syté a čerstvé těstoviny jídlo odlehčí. Buď sáhněte po hotových, nebo po strojku na těstoviny. Říkám si, jak jsem mohla bez něj žít. Vždycky jsem považovala lidi, co dělají těstoviny doma za blázny, pokud je dělají ručně, tak stále i považuji, ale se strojkem je to tak snadné. A tak dobré!
Na 1 vejce dávám 10 dkg mouky. Pokud použijete semolinovou, tak se dostanete chuťově úplně jinam, také se s ní mnohem lépe pracuje. Pro nás 2 jsem použila 2 vejce, protože 1,5 se dělá blbě, důkladně jsem vypracovala těsto a nechala přiklopené 30 minut odpočinout. Pak ho prohnala strojkem a vypadaly mi fettuccine.
Čerstvá pasta se vaří mnohem kratší dobu než sušená, z běžné české mouky je tak za 2 minuty, ze semoliny o něco déle.