Když se sejdou alespoň dvě ženy, které spolu tráví určitý čas (třeba spolu opravují poničené cedule na naučné stezce), dřív nebo později se řeč stočí na to, co která vařila nebo co uvaří. Tenhle salát vznikl z toho, co jsem si z jednoho takového povídání zapamatovala.
Co potřebujeme:
- Vařená cizrna (římský hrách)
- Dvě vařená vejce
- Dvě až tři rajčata
- Kyselé okurky (podle chuti)
- Sůl
- Pepř
- Majolka a jogurt (buď dohromady nebo jedno nebo druhé, jak má kdo rád)
Jak na to:
Uvaříme cizrnu. Jako každá luštěnina potřebuje čas a vodu, té dejte dost. Co naopak vůbec nedávejte je sůl, cizrna by mohla zůstat tvrdá. Klidně si ji můžete připravit i o den dřív. Pak už stačí nakrájet uvařená vejce, kyselé okurky, rajčata, vše promíchat s majolkou a jogurtem (podle chuti) a dochutit solí a pepřem.
Co se k tomu hodí? Třeba sekaná.
Velmi podobně dělám salát z fazolí. Jen jsem líná a nevařím je, ale používám konzervované – většinou jedny červené a jedny bílé. A úplně nejlepší jsou obří bílé, ty mi chutnají nejvíc.