Už potřebuji jít do práce, protože si vymýšlím pořád něco na vaření. A momentálně mne přešla i krize, kdy jsem pobyt v kuchyni nesnášela. Bohužel. Kdo to má sníst? Kdo to má platit? A kdo ty kila bude shazovat?
Ale když jsem zahlédla recept na marinovaného lososa a s dovětkem, že chutná podobně jako uzený, tak jsem neodolala a šla do toho. Jenom jsme nekoupila celou půlku lososa, jak je běžně navrhováno, ale zkusila postup na malém kousku.
- 1 porce lososa
- destilát (vodky, gin, brandy…)
- hrubá sůl (2 lžíce)
- hnědy cukr krupice (1,5 lžíce)
- koření
- bylinky (nejlepší by byl kopr, ale ten mám doma zakázaný)
Porci lososa jsem potřela brandy, prostě proto, že bylo po ruce. Alkohol musí být kvůli konzervaci. Sůl jsem smíchala s cukrem a kořenící směsí na steak a pak porci ryby ve směsi obalila. Cukru se nebojte, není ve výsledku vůbec cítit. Směsi bylo hodně a přes půlku jsem ji vyhodila. Takto připravenou rybu jsem zabalila do folie a důkladně utáhla a do lednice s ní. Pak to chce tácek, protože losos pustí šťávu, tak ať není špinavá celé lednice. A na rybě se průběžně střídaly ty nejtěžší věci, které v lednici byl,. třeba hrnec s polévkou apod. Každý den jsem lososa otáčela, aby se hezky proležel a za 3 dny jsem ho vyzkoušela.
Po vybalení jsme ho otřela a nakrájela na tenké plátečky. K nim jsem dávala okurku a hořčičnou omáčku. A měli pravdu! Skoro jako uzený a kdybych měla třeba uzenou papriku či uzené aroma, tak úplně. A ten kousek úplně stačil, sníst ho moc najednou se stejně nedá. Na fotce je nakrájená tak 1/3 připravené porce. Na chuť stačí až kam.
Receptů najdete na webu spoustu, tak se zkuste inspirovat i jinými kombinacemi.