„Jo, Španělsko! Tak tam jsem taky nebyl!“ A ani paellu jsem tam neochutnala, tak mám drzost tak nazvat i tohle kuře s rýží. Rozhodně nám chutná a protože jsem zase v telefonu slyšela „Přijedu v neděli na oběd. Asi. Možná. Snad. Ale nevím kdy. Ale taky je možné, že se jenom odpoledne stavím na 5 minut„, tak jsem volila tenhle oběd, protože se i dobře převáží v krabičce.
Co je potřeba
- 1 kuře
- 1 1/2 hrnku rýže
- 2 hrnky vývaru
- slanina
- papriky, rajčata, žampiony, něco hrášku
- sůl, pepř, koření
Kuře je třeba naporcovat na malé kousky, takže žádné čtvrtky, ale tak na osm kousků nebo volte spodní stehna. (Moje chyba byla, že jsem vytáhla kuře od farmáře a ta spodní stehna byla dost velká a hůř se udělala) Maso dejte zvolna ze všech stran opékat na pánev, co neopečete teď, už opečené mít nebudete. A zatím žádné koření.
Mezi tím si nachystáte a pokrájíte zeleninu. U mne to byly papriky, rajče, žampiony,hrášek, cibule a česnek. Po opečení maso vyndejte a do pánve dáte pokrájenou slaninu a postupně přidáváte zeleninu podle tvrdosti (cibule, paprika, žampiony, rajče a nakonec sterilovaný hrášek) a necháte změknout. Zeleninu ochutíte solí a pepřem a česnekem a pak přesunete do zapékací mísy.
V další části přidáte na pánev trochu oleje a necháte na ní zesklovatět rýži. Na konci přidávám koření na paellu, které krásně pokrm obarví a dochutí, ale lze ho vynechat a nahradit kořením tak, jak je popsáno ve složení. Pak zalijete na pánvi vývarem, aby se vše dobré odvařilo a přidáte do zapékací misky k zelenině. Zeleninu s rýží promícháte a do směsi zapícháte opečené kousky kuřete. Zapékací misku přiklopíte nebo přetáhnete alobalem a dáte dusit do trouby na cca půl hodinky.
A pak už se mísa odnese na stůl a každý si už bere sám.