Granola aneb ranní zrní

Přiznám se bez mučení – ráno zobu zrní. Většinou sahám po müsli a jogurtu či  mléku. Většinou si kupuji klasické vločkové, křupavé semtam. Ale teď jsem si po dlouhé době udělala domácí, abych měla na začátek školního roku zdroj energie.

Co potřebujete?

  • obyčejné ovesné vločky
  • olej
  • med
  • semínka a ořechy
  • sušené ovoce, oboje dle chuti  a stavu vašich zásob

Na hlubší plech vyložený pečícím papírem jsem nasypala vločky (dala jsem celý pytel) a přidala semínka a ořechy. Doma jsem našla slunečnicová semínka a sekané mandle, co zbyly od Vánoc. V hrníčku jsem rozmíchala cca deci oleje a deci medu, pomohla jsem si trošku mikrovlnkou, aby směs byla tekutá a sypkou směs s ní důkladně promíchala, aby se vše obalilo. (V některých receptech přidávají i vodu)

Plech jsem šoupla do trouby a nechala směs pracovat. Je třeba směs občas míchat, aby se nespekla a hlídat, aby se nespálila a nezhořkla. Dobu a čas si musíte vychytat sami, začala jsem na 150°, a když směs už už byla, tak jsem přidala na 180°, aby se chvíli zapekla a trošku zhnědla. V receptech jsem našla časy od 20 minut na 150°C až po 1,5 hodiny na 180°C, takže nejlepší hlídat a nastavit dle sebe.

granola

Po vyndání je směs horká a lepivá, i pak je jí třeba občas promíchat, aby vám nevznikl slepenec.Našla jsem zbytek, brusinek, přihodila rozinky a přisypala sušené jablečné kostičky  a ty jsem do prochladlé směsi přidala.

Po večerním pečení mi do rána směs vystydla a tak jsem granolu dala do sklenic na horší časy. A ještě jsem měla dobrou snídani 🙂

granola

 

2 komentáře u „Granola aneb ranní zrní

  1. Tak tohle zrní nás zachraňovalo za mlada, kdy tady nic takového jako müsli nebylo a my chodili s bagáží po zahraničních horách. Lehké a přitom kalorická bomba. Nedělala jsem snad sto let. Díky za připomínku:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *