Brokolicová se sýrem

Tentokrát potřebujete

  • kupodivu brokolici
  • cibuli
  • vývar
  • tymián
  • sýr
  • popř. smetanu, slaninu, krutony …

brokolicová

Nejdřív putovala rozebraná brokolice, mírně zakápnutá olejem, na plechu do trouby a během  max. 20 minut lehce zezlátla a zase putovala ven.

V hrnci na másla měkla asi 5 minut pokrájená cibule, ke konci jí provoněla troška tymiánu a mohl by i kousek česneku. Na tento základ přišla brokolice a vše zalil vývar a pod pokličkou vše tak 15 minut pracovalo a bublalo. Dokončení je klasicky s pomocí tyčového mixéru a pak přidáte postrouhaný sýr. Chce to nějaký výrazný, sáhla jsem pro mé oblíbené pecorino, ale určitě by šel čedar apod, s 30% eidemem žádnou díru do světa neuděláte a polévka nezíská žádnou chuť. Pak už zbývá dochutit solí a čerstvým pepřem.

Z lednice jsem vylovila kousek vařeného uzeného a v polévce dalo další rozměr :). Nasucho jsem opekla kousek pečiva a ten zakápla olivovým olejem.

Ale dochucení je možné mnoha způsoby. Zajímavá možnost je zahustit polévku bílými fazolemi a rozmixovat je, ale to jsem nezkoušela, protože polévka byla hustá dost. Také jsem ji jen přečetla o dochucení hrubozrnnou hořčicí.

 

3 komentáře u „Brokolicová se sýrem

  1. Jéje, takového moření se s brokolicovou polívkou 🙂
    Rozkuchám brokolici, hodím ji do vody, přidám trochu ovesných vloček (úchylka, přidávám na zahuštění polívek), sůl a špetku muškátového oříšku. Když b. změkne, rozšťouchám a podávám.
    Asi bych nezapadala do vašeho „poetického“ vaření – ale krásně se to čte.

  2. Téměř stejně dělám polévku z cukety. Jen podusím se slaninou. Mňam…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *